VOGELS VAN IJSLAND : Lagopus mutus, alpensneeuwhoender

Lagopus mutusalpensneeuwhoenders zijn algemeen op IJsland. Ze vormen een belangrijke voedselbron voor roofdieren zoals de giervalk en de sneeuwuil. In veel gebieden worden zij door IJslanders gejaagd. Daar zijn zij dan ook schuw voor mensen. Waar dat echter niet gebeurd, zoals op het eiland Hrisey bij Akureyri en in natuurparken als Skaftafell zijn ze veel minder schuw! De mannetjes ruien maar liefst 4x in een jaar, de vrouwtjes 3 keer. De openingsfoto laat een mannetje zien in de late lente. Gedurende de winter zijn ze geheel wit m.u.v. een zwarte staartband en een zwarte ooglijn. In de zomer zijn ze rossig-bruin van boven. Gedurende de winter en lente hebben ze een heel karakteristieke rode ooglel die na de paringstijd sterk afneemt. Het zijn standvogels die overal gevonden wordt waar er voldoende vergetatie is (heides e.d.) De alpensneeuwhoender voedt zich met bessen, knoppen, kiemplantjes en insekten wanneer die er zijn. Er bestaan verschillende regionale rassen in Europa en Groenland.

  Terug naar startpunt voor vogelsoorten (start overzicht)

  Terug naar de home page

Een beknopte inleiding over IJslandse vogels
Tekst & foto's: Dick Vuijk
- tenzij anders aangegeven

Klik op de foto voor volledige weergave.

Laat andere foto's zien van de alpensneeuwhoender:
 Late voorjaar: een mannetje.
 Vroege lente: een vrouwtje nog in winterkleed.
 Late voorjaar: vrouwtje.
 Herlaad foto van een mannetje in winter.

 Late voorjaar: een mannetje.
 Vroege lente: vrouwtje nog in winterkleed.
 Late voorjaar: vrouwtje.
 Herlaad eerste foto: mannetje in winter

 druk op foto voor volle weergave