FLORA VAN IJSLAND elementen: Atriplex glabriuscula, kustmelde

Atriplex glabriuscula; de kustmelde is een kustplant dat vlak langs de zee groeit. Net als veel andere leden van de ganzevoet familie is het goed aangepast om op brakke en alkalische bodemomstandigheden. Het is een kruipende plant met groene en/of rode bloeiwijzes. De kustmelde groeit langs alle IJslandse kusten waar de omstandigheden gunstig zijn. Dit is met name het geval waar hoge vloeden in het verleden vloedpaketten afgezet hebben op strandachtige gronden.

De indeling van meldes is ingewikkeld. Vooral ook omdat specialisten het onderling niet met elkaar eens zijn. In het verleden dacht men dat er twee soorten algemeen waren langs de IJslandse stranden, te weten: Atriplex glabriuscula (strandmelde) en Atriplex longipes (gesteelde spiesmelde). Recentelijk zijn IJslandse specialisten tot de konklusie gekomen dat alleen Atriplex glabriuscula (de strandmelde) de enige algemeen voorkomende melde is die langs de kusten groeit. Bedenk wel dat men kleine verschillen in de (minitieuze) vruchten hanteert als onderscheidende kenmerken. Andere zeldzame Atriplex soorten zijn in het verleden gezien maar deze hebben - naar mijn weten (verbeter me als ik hier fout zit) - nooit stabiele populaties gevormd.
Om terug te komen op het verschil tussen A. glabriuscula (kustmelde) en A. longipes (gesteelde spiesmelde): de kustmelde driehoekig gevormde bladeren die groeien aan de basis van de stengels. De gesteelde spiesmelde heeft bladeren aan de basis van de stangels die ruitvormig zijn. Nogmaals, volgens de inzichten van IJslandse specialisten zou de gesteelde spiesmelde niet of nauwelijks voorkomen op IJsland.
De melde's zijn lid van de Chenopodiaceae familie (ganzevoet familie).

  Terug naar de begin pagina van de plantensoorten (planten: start overzicht)

  Terug naar de home page

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven


Macro van de top van een steel met bloeiwijzes
laad de eerste foto opnieuw van een vegetatie van de kustmelde

Macro van de top van een steel met bloeiwijzes

laad de eerste foto opnieuw

 druk op foto voor volle weergave 

Natuur van IJsland Site   English