FLORA van IJSLAND elementen: Carex bigelowii, Starre zegge

Carex bigelowii; De starre zegge is een algemeen voorkomende zeggesoort dat bijna overal op IJsland te vinden is muv de meest extreme woestenij gebieden van de hooglanden. Het is een van de kleinere zeggesoorten (30 cm +/- 10 cm) die het best herkend kan worden door de goed ontwikkelde roset-bladeren en een bloeiwijze met meestal 2 vrouwelijke aartjes en 1 mannelijke aartje aan de top. De aartjes zijn dicht opelkaar geplaatst met een cylindrische vorm (ca. 1-1½ cm lang. Door sterke wortelstokken komen meestal meerdere plantjes vlak bijelkaar voor.

De starre zegge (C. bigelowii) lijkt veel op de andere veel voorkomende zegge soort: de zwarte zegge (Carex nigra). De belangrijkste verschillen zijn:
- De aartjes staan bij de starre zegge compact gegroepeerd aan de top van de bloeisteel. Bij de zwarte zegge zijn de aartjes verspreid geplaatst langs de steel.
- De vrouwelijke aartjes van de starre zegge hebben beduidend minder vrouwelijke bloemetjes dan die van de zwarte zegge.
- Bij de stijve zegge zijn de bladranden omhoog gekruld. De zwarte zegge heeft dit niet.
- Heel kenmerkend is de zwarte band om de schede van de het onderste schutblad bij de starre zegge (ook de schutbladeren van hogere aartjes hebben vaak zwarte banden op de schede). Op dit kenmerk kan je de beide soorten direkt onderscheiden.

Het is lid van de cypressengrassenfamilie ook wel zeggenfamilie (Cyperaceae).

  Terug naar de begin pagina van de plantensoorten (planten: start overzicht)

  Terug naar de home page

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven


enkele plant
focus op bloeiwijze
herlaad eerste foto

enkele plant

focus op bloeiwijze

reload original foto

 druk op foto voor volle weergave 

Natuur van IJsland Site   English