Natuur van IJsland Site   English

FLORA van IJSLAND elementen: Equisetum fluviatile, holpijp

Equisetum fluviatile; De Holpijp komt vrij algemeen voor op IJsland maar niet in de hooglanden. Het is vooral te vinden langs greppels en in drasse gebieden langs rivieren en meren. Deze soort heeft nooit zijtakken net zoals het grotere schaafstro, E. hyemale (dat op drogere gronden groeit). Beide verschillen daarin met andere paardestaarten op IJsland. Waar het groeit vormt het dichte bossen steeltjes. Een andere karakterestieke eigenschap is dat het hoole stelen heeft (vandaar de naam "holpijp"). Een gemakkelijke sleutel om IJslandse paardestaarten te onderscheiden heb ik de volgende tabel hieronder:

  • E. arvense, heermoes: De sporevormende kegels verschijnen zeer vroeg in het voorjaar op kleurloze stelen. De groene stelen verschijnen als de sporen afrijpen. De zijtakken zijn omhoog gericht.
  • E. pratense, veldpaardestaart: kenmerkend zijn de horizontale en later omlaag gebogen zijtakken. Echter, de sporekegels verschijnen in het voorjaar op onvertakte stelen. Naar mate deze kegels afrjpen verschijnen de zijtakken.
  • E. palustre lidrus: korte zijtakjes, de terminale kegel niet spitsvormig.
  • E. fluviatile, holpijp: geen zijtakjes, terminale kegel niet spitsvormig, ongeveer 14-tandige stengelschedes.
  • E. variegatum; bonte paardenstaart: geen zijtakjes, terminale kegel spitsvormig, ongeveer 5-8 tanden op stengelschedes.
  • E. hyemale, schaafstro: geen zijtakjes, ongeveer 20 tanden op stegelschedes (maar heel klein: de stengelschedes lijken bijna rond). De hoofdstengel is veel dikker dan andere IJslandse paardenstaart soorten.

  Terug naar de begin pagina van de plantensoorten (planten: start overzicht)

  Terug naar de home page

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven


Dichte begroeing van holpijp
herlaad eerste foto

Druk op de foto voor volledige grootte

Toon andere foto's van de holpijp:
Dichte begroeing van holpijp
herlaad eerste foto

 druk op foto voor volle weergave