Natuur van IJsland Site   English

FLORA van IJSLAND elementen: Equisetum hyemale, schaafstro

Equisetum hyemale; het schaafstro komt algemeen voor op IJsland. Het groeit zowel in de laaglanden als in de hooglanden zolang als de groei omstandigheden gunstig zijn. Deze paardestaart kan herkend worden doordat ze veel dikkere stengels hebben als andere paardestaarten en doordat ze onvertakt is. De plant doet grof en groter aan dan andere paardestaarten.

  • E. arvense, heermoes: De sporevormende kegels verschijnen zeer vroeg in het voorjaar op kleurloze stelen. De groene stelen verschijnen als de sporen afrijpen. De zijtakken zijn omhoog gericht.
  • E. pratense, veldpaardestaart: kenmerkend zijn de horizontale en later omlaag gebogen zijtakken. Echter, de sporekegels verschijnen in het voorjaar op onvertakte stelen. Naar mate deze kegels afrjpen verschijnen de zijtakken.
  • E. palustre lidrus: korte zijtakjes, de terminale kegel niet spitsvormig.
  • E. fluviatile, holpijp: geen zijtakjes, terminale kegel niet spitsvormig, ongeveer 14-tandige stengelschedes.
  • E. variegatum; bonte paardenstaart: geen zijtakjes, terminale kegel spitsvormig, ongeveer 5-8 tanden op stengelschedes.
  • E. hyemale, schaafstro: geen zijtakjes, ongeveer 20 tanden op stegelschedes (maar heel klein: de stengelschedes lijken bijna rond). De hoofdstengel is veel dikker dan andere IJslandse paardenstaart soorten.

  Terug naar de begin pagina van de plantensoorten (planten: start overzicht)

  Terug naar de home page

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven


Stengelschedes
herlaad eerste foto

Klik op de foto voor juiste groote

Meer foto's van schaafstro:
Stengelschedes
herlaad eerste foto

 druk op foto voor volle weergave