Natuur van IJsland Site   English

FLORA van IJSLAND elementen: Equisetum variegatum, bonte paardestaart

Equisetum variegatum; De bonte paardestaart is vrij algemeen. Met uitzondering van de gletschers kan je hem bijna overal tegenkomen. Het kan onderscheiden worden van andere onvertakte, dan wel vertakt met korte zijtakken (stompjes) soorten door de hoekige stengels met getande stengelscheds (5-8 tanden) met opvallende membraan-achtige aanhangsel van de schede. Verder heeeft het een spitsvormige sporenkegel. Het groeit op zompige gronden. De hoofdstengel kent slechts korte zijtakjes. Behalve de bonte paardestaart komen de volgende paardestaartsoorten min of meer algemeen voor op IJsland. Om ze uitelkaar te houden deze volgende eenvoudige sleutel:

  • E. arvense, heermoes: De sporevormende kegels verschijnen zeer vroeg in het voorjaar op kleurloze stelen. De groene stelen verschijnen als de sporen afrijpen. De zijtakken zijn omhoog gericht.
  • E. pratense, veldpaardestaart: kenmerkend zijn de horizontale en later omlaag gebogen zijtakken. Echter, de sporekegels verschijnen in het voorjaar op onvertakte stelen. Naar mate deze kegels afrjpen verschijnen de zijtakken.
  • E. palustre lidrus: korte zijtakjes, de terminale kegel niet spitsvormig.
  • E. fluviatile, holpijp: geen zijtakjes, terminale kegel niet spitsvormig, ongeveer 14-tandige stengelschedes.
  • E. variegatum; bonte paardenstaart: geen zijtakjes, terminale kegel spitsvormig, ongeveer 5-8 tanden op stengelschedes.
  • E. hyemale, schaafstro: geen zijtakjes, ongeveer 20 tanden op stegelschedes (maar heel klein: de stengelschedes lijken bijna rond). De hoofdstengel is veel dikker dan andere IJslandse paardenstaart soorten.

  Terug naar de begin pagina van de plantensoorten (planten: start overzicht)

  Terug naar de home page

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven

Druk op de foto voor volledige grootte

 druk op foto voor volle weergave