FLORA van IJSLAND elementen: Gentiana nivalis, sneeuwgentiaan

Gentiana nivalis; de sneeuwgentiaan wordt gevonden in open graslanden en heidegebieden. Het is een éénjarige attractive soort. De blauwbloemige vorm is algemeen maar af en toe kan je ook een witbloemige vorm tegenkomen.
Binnen de Gentiaan familie, is de sneeuwgentiaan de enige algemeen voorkomende Gentaiana soort. Bijna alle andere soorten behoren tot het geslacht Gentialnella. Het fundamenteel verschil waarop je de sneeuwgentiaan kan onderscheiden van de Gentianella soorten is dat het duidelijke witte aanhangsels aan de kroonslippen heeft. Gentianella soorten kunnen wel behaarde kroonbuizen hebben maar nooit de aanhangsels aan de kroonbladeren als Gentiana nivalis. Over het algemeen is het ook zo dat Gentiana soorten een 5-tallige kroon hebben waar Gentianella's een 4-tallige kroon hebben. De tere gentiaan heeft ook 4 kroonslippen. Deze soort werd vroeger Gentianella tenella genoemd (en soms nog steeds), maar is nu in een apart geslacht geplaats: Comastoma tenellum.
Lomatogonium rotatum (gedraaide gentiaan) heeft - net als Gentiana nivalis - ook een 5-delige kroonbuis maar het mist de aanhangsels.
Gentiana nivalis is lid van de Gentiaanfmilie (Gentianaceae).

  Terug naar de begin pagina van de plantensoorten (planten: start overzicht)

  Terug naar de home page

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven


wit-bloeiende sneeuwgentiaan
enkele plant
focus op één bloem
herlaad eerste foto

wit-bloeiende sneeuwgentiaan

enkele plant

focus op één bloem

herlaad eerste foto

 druk op foto voor volle weergave 

Natuur van IJsland Site   English