FLORA OF ICELAND elementen: Stellaria media, Vogelmuur

Stellaria media; de vogelmuur is een zeer algemeen onkruid van de gematigde zone's. Op IJsland komt het danook alleen voor in tuinen en landbouwgebieden waar de grond verstoord wordt. Ik heb deze soort op IJsland gefotografeerd in een klein veldje om paarden te verzamelen. Voor diegenen die bereid zijn om aandacht aan dit ondruidje te geven: let op de beharing langs de stengeltjes. Op de stengeltjes is één lijn haartjes aanwezig hetgeen deze soort kenmerkt.
Het is lid van de anjerfamilie (Caryophyllaceae).

Behalve het vogelmuur zijn er nog een aantal muursoorten (Stellaria soorten). Ze kunnen als volgt van elkaar onderscheiden worden:
Stellaria media - vogelmuur: de witte kroonbladeren zijn ongeveer even groot als de kelkbladeren, de anderen hebben duidelijk grotere kroonbladeren als kelkbladeren.
Stellaria crassifolia - dikbladige muur: de kelkbladeren zijn smal met scherpe punten. Groeit op niet-zilte vochtige gronden
Stellaria humifusa - kleine muur: lijkt veel op het dikbladige muur maar de bladeren zijn nog vleziger en heeft een nog kruipendere groeiwijze. De kelkbladeren lopen niet uit in een scherpe punt. Deze soort groeit op zilte/zoute kustmoerassen.
Stellaria graminea - grasmuur: een veel vertakte delicate soort met lange smalle bladeren. Groeit op verstoorde gronden.

  Terug naar de begin pagina van de plantensoorten (planten: start overzicht)

  Terug naar de home page

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven

 druk op foto voor volle weergave 

Natuur van IJsland Site   English