FLORA van IJSLAND elementen: Alnus alnobetula, groene els

Alnus alnobetula; De groene els ook wel elsberk genoemd, is een - naar IJslandse begrippen - hoge struik dat tot 1½m hoog kan worden. Een interessante detail: de wortels hebben stikstof-bindende wortelknolletjes zoals bij de peulvruchten.
  - De bladeren zijn glanzend-donkergroen aan de bovenkant, de onderkant is lichtgroen. Ze zijn eirond van vorm, 3-8cm lang, 2-6cm breed, en sterk (diep) getand aan de randen.
  - De bloemen zijn geplaatst in katjes. Deze verschijnen - in tegenstelling tot andere elzensoorten - pas nadat de bladeren in het voorjaar zijn uitgelopen. De mannelijke katjes zijn lang en hangen omlaag. De vrouwlijke katjes zijn bolvormig en rijpen in de herfst.
  - Het is een geïntroduceerde soort op IJsland. De foto's hierboven zijn gemaakt bij een bosje in de buurt van Reykhólar, waar het volgens de lokale boer al vele tientallen jaren stond. Ik heb het ook elders op IJsland gezien.
  - Het is lid van de Betulaceae, de berkenfamilie. De naam "groene els" is verwarrend omdat het ook gebruikt wordt voor de soort A.viride. Daarvan wordt echter gezegd dat die naam onjuist is en A. alnobetula de juiste is. De Nederlandse naam "elsberk" wordt ook gebruikt. De experts moeten daarover beslissen. De struiken op IJsland worden toegeschreven aan de ondersoort "sinuata" van Alnus alnobetula. De IJslandse naam is Sitkaölur.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Lijst van houtige planten (Angiospermen)

Lijst van houtige planten (Angiospermen)

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  in English

Natuur van IJsland Site  English