FLORA VAN IJSLAND elementen: Atriplex glabriuscula, kustmelde

Atriplex glabriuscula; de kustmelde is een kustplant dat vlak langs de zee groeit. Net als veel andere leden van de ganzevoet familie is het goed aangepast om op brakke en alkalische bodemomstandigheden. Het is een kruipende plant met groene en/of rode bloeiwijzes. De kustmelde groeit langs alle IJslandse kusten waar de omstandigheden gunstig zijn. Dit is met name het geval waar hoge vloeden in het verleden vloedpakketten afgezet hebben op strandachtige gronden.

De indeling van meldes is ingewikkeld. Vooral ook omdat specialisten het onderling niet met elkaar eens zijn. In het verleden dacht men dat er twee soorten algemeen waren langs de IJslandse stranden, te weten: Atriplex glabriuscula (strandmelde) en Atriplex longipes (gesteelde spiesmelde). Recentelijk zijn IJslandse specialisten tot de konklusie gekomen dat alleen Atriplex glabriuscula (de strandmelde) de enige algemeen voorkomende melde is die langs de kusten groeit. Bedenk wel dat men kleine verschillen in de (minutieuze) vruchten hanteert als onderscheidende kenmerken. Andere zeldzame Atriplex soorten zijn in het verleden gezien maar deze hebben - naar mijn weten (verbeter me als ik hier fout zit) - nooit stabiele populaties gevormd.
Om terug te komen op het verschil tussen A. glabriuscula (kustmelde) en A. longipes (gesteelde spiesmelde): de kustmelde driehoekig gevormde bladeren die groeien aan de basis van de stengels. De gesteelde spiesmelde heeft bladeren aan de basis van de stengels die ruitvormig zijn. Nogmaals, volgens de inzichten van IJslandse specialisten zou de gesteelde spiesmelde niet of nauwelijks voorkomen op IJsland.
De meldes zijn lid van de Chenopodiaceae familie (ganzevoetfamilie).

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere heide-achtige soorten

Andere heide-achtige soorten

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  in English

Natuur van IJsland Site  English