FLORA van IJSLAND elementen: , maanvarensoorten

Enkele opmerkingen over andere maanvarensoorten op IJsland.
 - Botrychium simplex (kleine maanvaren) komt voornamelijk voor in het zuidelijk deel van IJsland - en dan met name in de buurt van de kust - maar wordt elders ook wel aangetroffen. Deze soort heeft maar een heel klein vegetatief blaadje met maar 1 tot 3 bladlobben die maar net boven de grond uitsteken.. De sporensteel reikt veruit boven de blaadjes bij de normale vorm. Er is echter nog een speciale variĆ«teit (var. tenebrosum) waar de aftakking van beide bladdelen veel verder boven de grond is. Mogelijk wordt deze variĆ«teit tot een nieuwe soort verheven.
 - Botrychium boreale en Botrychium lanceolateum. Beide soorten hebben ingesneden bladlobben. Dit is het sterkst bij B. lanceolatum.
 - Botrychium minganense. Een Amerikaanse soort die erg sterk lijkt op B. lunaria, de algemene gelobde maanvaren. Het verschilt in dat de onderste bladlobben in het zelfde vlak als alle andere bladlobben (in de gelobde maanvaren staan de onderste lobben gericht naar de steel van het generatieve blaadje - zie foto). Een ander verschil is dat de bladlobben verder uit elkaar staan waardoor ze niet of nauwelijks overlappen.
 - >Botrychium nordicum. Dit is een recent nieuw beschreven maanvaren soort die nogthans alleen in Noorwegen, IJsland, Schotland en Groenland gevonden is. Het lijkt erg sterk op de gelobde maanvaren. De bladlobben staan schuin gedraaid op het vlak van het blaadje. Onderin is de bladsteel wit en niet groen als bij de gelobde maanvaren.
  Met uitzondering van de kleine maanvaren (B. simplex) zijn de andere 4 soorten erg zeldzaam op IJsland. Voor meer informatie zie: http://www.floraislands.is/burknar.html. De IJslandse namen voor maanvarens eindigen op (l)jurt.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere varenachigen

Andere varenachigen

no photo
no photo

 

 

 

 

Natural History of Iceland Site  in English

Natural History of Iceland Site  English