FLORA van IJSLAND elementen: Capsella bursa-pastoris , herderstasje

  Capsella bursa-pastoris; het herderstasje is een geïntroduceerde soort op IJsland. Echter deze introductie heeft al honderden jaren geleden plaats gevonden; het is dus geen recente introductie. Het is een éénjarige soort dat tot 40cm hoog kan worden op IJsland.
  - Het heeft een basale bladrozet waarvan de vorm kan variëren van diep veervormig ingesneden tot nauwelijks ingesneden randen. De stengelbladen worden vanaf de basis naar de top toe steeds meer lijnvormig.
  - De bloemen worden gekenmerkt door 4 witte kroonbladeren en 6 helmdraden (de twee buitenste zijn korter dan de 4 binnenste). Het meest kenmerkende van deze soort is echter de hatvormige vorm van de vruchten. Dit komt bij geen andere soort van de kruisbloemenfamilie op IJsland voor (maar let op ereprijzen met tamelijk gelijk-vormige vruchten).
  - Het heeft een nogal onkruidachtig karakter: het groeit overal in door mensen beïnvloede gebieden (cultuurvolger). Denk aan tuinen, wegbermen verstoorde bodems maar vaak ook langs gebouwen.
  - Het is lid van de Brassicaceae familie, voorheen ook wel bekend als de Cruciferae familie: de kruisbloemen familie. De IJslandse naam voor het herderstasje is Hjartarfi.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere leden van de koolfamilie, kruisbloemigen

Andere leden van de koolfamilie, kruisbloemigen

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  in English

Natuur van IJsland Site  English