FLORA VAN IJSLAND elementen: Carex brunnescens, bruine zegge

Carex brunnescens; de bruine zegge is een middelgrote zeggesoort die tot 30cm hoog kan worden. De halmen groeien vanuit polletjes.
  - Zoals vele zeggesoorten hebben ze scherp driekantige stelen. De grondbladeren zijn relatief kort. Langs de stelen zijn er alleen bladeren (schutbladeren) onder de aren. De langste is onder de laagst-geplaatste aar. Deze is ½ tot ¾ zo lang als de hele bloeiwijze. De schutbladeren erboven zijn een stuk korter.
  - Langs de steel zijn zo'n vier tot zeven aren geplaatst. Elke aar heeft een klein aantal mannelijke bloemen onderin. Ze zijn nogal bolvormig en ze hebben bruine kafjes met doorzichtige randen en licht (geel-)bruine urntjes. De bloemen hebben 2 stempels en met een korte maar duidelijke snavel.
  - Het is op IJsland vrij zeldzaam. Het groeit op relatief droge enigszins zure bodems.
  - Het is lid van de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De IJslandse naam voor deze zegge is Línstör.

De bruine zegge lijkt wel op de zompzegge (Carex canescens). Het heeft donkere (bruinachtig) gekleurde bolvormige aren waar deze licht (groenachtig) en langwerpig gevormd zijn bij de zompzegge. De zompzegge groeit in moerassen en langs natte veentjes terwijl de bruine zegge meer voorkomt op droge gronden.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

 Druk op foto voor volledige foto

Focus op aren

Herlaad eerste foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English