FLORA VAN IJSLAND elementen: Carex chordorrhiza, chordorrhiza zegge

Carex chordorrhiza; de chordorrhiza zegge is 20 to 40cm hoge zegge. Opgaande stengels groeien vanuit de (bebladerde) knopen van bovengronds kruipende stengels (vegetatieve scheuten genaamd). Onder de IJslandse zeggen is dit uniek).
  De bladeren zijn licht gekield: 2mm breed en 3 tot 5cm lang. Een aantal bladeren liggen rond de onderste helft van de steel, naar boven wijzend. Behalve de bloeistelen vormt het ook vegetatieve stelen met allleen bladeren. Deze zullen in het volgend jaar tot bloeistelen omgevormd worden. Er zijn geen grondrozetten.
  De aren zijn geconcentreerd aan de top. Allen dragen aan de bovenkant enkle mannelijke bloemen. Het onderste schutblaadje is een schubje dat ca. ¼ tot ⅓ van de lengte van de bloeiwijze is. De schutblaadjes erboven zijn korter. De vrouwelijke bloemen hebben twee stempels. De urntjes zijn kort-gesnaveld. Tijdens het groeiseizoen buigt de tamelijk ronde bloemsteel omlaag.
  Het komt algemeen voor op IJsland. Het groeit in venen en moerassen.
  Het is lid van de cypergrassenfamilie, ook wel bekend als de zeggenfamilie (Cyperaceae). De IJslandse naam voor deze soort is Vetrarkviðastör.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English