FLORA VAN IJSLAND elementen: Carex lachenalii, Sneeuwzegge

Carex lachenalii; Sneeuwzegge is een kleine tot middelgrote zegge. Verschillende bronnen geven aan dat het tussen 10 en 20cm hoog wordt. Ik heb echter ook plantjes van enkele centimeters aangetroffen op IJsland. Het vormt dichte pollen maar soms ook maar een steel met wat blaadjes. De soort is dus vrij veelvormig. Dit is ook zo voor de vorm van de halmen (zie onder).
  De pollen hebben geen bladrozetten (meer?). Behalve generatieve stelen vormt het ook vegetatieve stelen die uitspreiden vanuit het centrum. Vaak groeien zij nogal horizontaal. De bladeren zijn ongeveer 2mm breed. De langste is ongeveer even lang of net iets langer dan de steel. De stelen hebben de neiging om om te buigen. Het hangt er wel vanaf of zij uit horizontaal-groeiende pollen dan wel verticale stelen. Bij de eerste neigen de stelen omhoog, bij de laatste omlaag. Ze maken dus altijd wel een kromming tijdens de ontwikkeling van de bloeiwijze.
  Er zijn een aantal (3-4) aren geconcentreerd aan de top. De mannelijke bloemen zijn geplaatst onderin de aren. Dit leidt tot een karakteristiek beeld: bij rijping zie je dat de aren onderin small blijft met alleen wat schubben. De vrouwelijke bloemen hebben twee stempels en de vruchten zijn (derhalve) lensvormig. De urntjes hebben korte maar duidelijke snavels.
  Het is een algemene soort. Ze komen het meest voor in de hooglanden en berggebieden maar ook wel in de laaglanden. Ze komen veelal voor op natte gronden bij smeltende sneeuwbedden maar ook op andere vochtige bodems.
  Het is lid van de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De IJslandse naam is Rjúpustör.
  Dan nog dit: de naam sneeuwzegge is dubieus. Ik heb het overgenomen maar eigenlijk is er geen erkende Nederlandse naam voor deze zegge soort. Ook verwarrend is dat het wel lijkt op de in NW Europa algemeen voorkomende soort hazenzegge (C. ovalis - C. leporina) waar de Engelse naam voor C. lachenalii "hare’s-foot sedge" is. Maar let op Carex lachenalii is echt een andere soort als Carex ovalis/leporina.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English