FLORA VAN IJSLAND elementen: Carex limosa, slijkzegge
en Carex paupercula, hoge slijkzegge

Carex limosa; De (gewone) slijkzegge is een - naar IJslandse begrippen - een middelhoge zeggesoort die maximaal 35cm hoog kan worden.
  - De bladeren zijn smal (± 2mm breed) en lang (tot ≤35cm lang; maar korter dan de halm). Het schutblad onder de onderste aar is veel korter dan de halm (zie onder bij Carex paupercula). De halm is ruw aan het boveneinde.
  - De bloeiwijze bestaat uit een mannelijke aar bovenin en twee tot drie vrouwelijke aren eronder. De mannelijke aar staat op de rechtopstaande hoofdsteel. De vrouwelijke aren eronder staan op afbuigende zijsteeltjes. De kafjes onder de bloemen zijn (licht-)bruin van kleur. De vrouwelijke bloemen hebben drie stempels. De urntjes zijn peer-vormig, ruw en nauwelijks gesnaveld.
  - ;De soort komt redelijk algemeen voor en groeit het met name in veenmosveentjes in de lagere regio's van IJsland.
  - Het is lid van de cypergrassenfamilie i.e. de zeggefamilie (Cyperaceae). De IJslandse naam voor deze soort is Flóastör.

Carex paupercula; De hoge slijkzegge is een soort die sterk lijkt op de gewone slijkzegge. Het grootste veschil betreft het schutblad van het onderste aartje: deze is groter/hoger dan de hele bloeiwijze. Bij de gewone slijkzegge is deze zelfs korter dan het onderste aartje. Ook is het aantal vrouwelijke bloemetjes in de aren van de hoge slijkzegge duidelijk minder als bij de gewone slijkzegge. Als vuistregel kan je het volgende hanteren: de lengte/breedte verhouding bij het onderste vrouwelijke aartje is deze bij de C. paupercula duidelijk minder als "3"; bij C. limosa is het (veel) meer.
  Alle foto's op deze pagina zijn van Carex limosa

Er is een aantal soorten die net als C. limosa een top mannelijk aartje hebben met twee tot drie afhangende 3-stempelige vrouwelijke aartjes. Dit zijn C. paupercula, C. capillaris en C. rariflora. Hierboven is aangegeven hoe C. limosa en C. paupercula uit elkaar gehouden kunnnen worden. C. capillaris onderscheidt zich door de langsnavelige urntjes (verwar de tapse vorm van de urntjes van limosa niet met een snavel). Carex rariflora herken je aan de erg donkere (zwarte) aarkafjes met een lichte middenstreep.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English