FLORA VAN IJSLAND elementen: Carex pilulifera, pilzegge

Carex pilulifera; De pilzegge is een middelgrote zegge die tot 40cm hoog kan worden. De bladeren zijn georganiseerd in dichte polletjes.
  - De bladeren zijn dofgroen en zijn korter dan de bloeisteel. De huidmondjes zijn aan de onderkant van de bladeren.
  - De stelen zijn slank. Aan het eind van het groeiseizoen neigen ze enigszins naar beneden. De bloeiwijze bestaat uit één mannelijke aar bovenin met direkt daaronder een aantal (2-4) vrouwelijke aren. Soms zit er net iets onder de top nog een vrouwelijke aar. De mannelijke aar is lijnvormig/elliptisch. De kafjes zijn bruin met een hyaline zoom en een licht bruine tot groene kiel. Het uiteinde is taps afgerond. Het schutblad van het onderse aar is (veel) korter dan de hele bloeiwijze. De kafjes op de vrouwelijke aren hebben dezelfde kleuren als die op de mannelijke maar zijn scherp toegespitst met een stekel van de uittredende middennerf. De vrouwelijke bloemetjes hebben drie stempels. De urntjes zijn behaard, bolvormig met een voetje en hebben een korte maar uitgesproken snavel.
  - Het komt in sommige delen van IJsland algemeen voor maar ontbreekt elders. Het wordt vooral aangetroffen in het westen (noord tot zuid) en in het oosten (voornamelijk rond Borgarfjörður). Daarnaast komt het ook voor op enkele andere lokaties in het noorden en zuiden. Het groeit voornamelijk in droge grazige terreinen (vlak land en hellingen).
  - De pilzegge (Carex pilulifera) is lid van de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De IJslandse naam voor deze soort is Dúnhulstrastör.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English