FLORA VAN IJSLAND elementen: Carex rariflora, alpenslijkzegge

Carex rariflora; De alpenslijkzegge is een nogal kleine zegge, maximaal 20cm hoog. Bebladerde scheuten ontspruiten vanuit wortelstokken. Pollen worden niet gevormd.
  - De bladeren zijn relatief kort en maximaal 3mm breed.
  - De bloeiwjze bestaat uit een topaar met een paar vrouwelijke aren eronder. Deze zijn geplaatst op lange naar beneden buigende stelen. De vrouwelijke bloemen hebben 3 stempels en hebben vrij weinig bloemen (5 tot 8). Heel kenmerkend zijn de donkere/zwarte kafjes met een lichte middenstreep onder de urntjes. De licht-groene urntjes hebben geen snavel.
  - Het groeit in moerassen overal op IJsland, maar vooral in hooglandgebieden. Het is een algemeen voorkomende soort op IJsland.
  - Carex rariflora (alpenslijkzegge) is lid van de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De IJslandse naam voor deze soort is Hengistör.

Er is nog een aantal zeggesoorten die op de alpenslijkzegge lijken; zij hebben ook een mannelijke topaar en afhangende 3-stempelige vrouwelijke aren. Hoe ze uit elkaar gehouden kunnen worden staat op de pagina van Carex limosa.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English