FLORA VAN IJSLAND elementen: Carex rufina, rosse zegge

Carex rufina; de rosse zegge is een laagblijvende zeggesoort die in de bergen en hooglanden groeit. Kenmerkend voor deze soort is dat de bloeisteel aanmerkelijk korter is dan de bladeren.
  De bladeren ontspringen vanuit dichte pollen. Ze zijn meer of minder heldergroen aan de bovenkant en grijsgroen aan de onderkant. Ze zijn nogal bootvormig, 2mm breed en driehoekig gepunt aan het einde.
  De bloeiwijze bestaat uit een aantal (3-5) aren geconcentreerd aan de bovenkant van de steel. Deze stelen zijn opmerkelijk korter dan de laderen. De mannelijke bloemen zijn gesitueerd aan de onderkant van de aren, de meeste aan de onderkant van de topaar, maar de aren eronder hebben soms ook één of twee manelijke bloemetjes aan de basis. De vrouwelijke bloemen hebben twee stempels. De urntjes hebben een kleine snavel. Het wordt gezegd dat de schutblaadjes (soms) een roodachtige kleur hebben maar ik heb alleen donkerbruine tot zwarte schutblaadjes gezien (behoudens een groene middenstreep).
  Het is typisch een plant van de hooglanden en (kust-)gebergten. Het groeit vooral op drassige bodems die met water gevoed worden door sneeuwpaketten op heuvelranden maar ook op andere natte gronden.
  Het is lid van de cypergrassenfamilie, ook wel bekend als de zeggenfamilie (Cyperaceae). De IJslandse naam voor deze soort is Rauðstör.

Een vergelijkbare soort is Carex bicolor; de tweekleurige zegge - helaas nu nog geen foto. Deze soort is veel zeldzamer en wordt vooral gevonden langs de randen van de grote gletsjers. Het verschilt van Carex rufina doordat de urntjes lichter zijn maar vooral doordat de bloeihalmen langer dan de bladeren zijn en ook neergeslagen zijn.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

 Druk op foto voor volledige foto

Deel van een pol
Merk op: de langere bladeren dan de bloeistelen

Focus op de bloeiwijze

Nog een voorbeeld van de rosse zegge

herlaad eerste foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English