FLORA VAN IJSLAND elementen: Carex vaginata, Schedezegge

Carex vaginata; De schedezegge is een middelhoge zegge die op IJsland tot 45cm hoog kan worden. De bladeren en stelen ontspruiten vanuit wortelstokken.
  - De bladeren zijn relatief breed (½cm) en vlak. Kenmerkend zijn de schedes om de stengels door de schutbladeren onder de vrouwelijke aren. Deze schedes kunnen tot 2cm lang zijn. De bladschijf van de schutbladeren zijn klein tot ontbrekend. De stengel is glad.
  - De bloeiwijze bestaat uit een mannelijke topaar en een aantal vrouwelijke aren eronder. De laatste staan op slanke maar noormaal gesproken rechtopstaande stelen (maar zie opmerking hieronder). De vrouwelijke bloemen hebben 3 stempels. De kafjes zijn donker, enigszins paarsig met een groene middenstreep; top toegespitst. De bolvormige urntjes zijn helder groen, duidelijk zichtbaar achter de kafjes. Ze hebben korte duidelijke snavels.
  - Op IJsland is het zeldzaam in het zuidelijke deel en de centrale woestenijen maar elders vrij algemeen. Het groeit op gevarieerde bodems van tamelijk droog tot vochtig.
  - De schedezegge (Carex vaginata) is lid van de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De IJslandse naam voor deze soort is Sliðrastör.

Opmerking: Ik heb gezien dat de mannelijke aar en de onderste vrouwelijke aar soms neerbuigen (ziekte?). Ook ontbreekt de mannelijke topaar vaak door begrazing. Daarop kan de plant merkwaardige groeiafwijkingen vertonen.

Deze soort lijkt op de blauwe zegge (Carex panicea). Voor overeenkomsten en verschillen zie de pagina van Carex panicea.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English