FLORA van IJSLAND elementen: Hippuris tetraphylla, vierbladerige lidsteng

Hippuris tetraphylla; De vierbladerige lidsteng is een kruidachtige meerjarige plant met rechtopstaande stengels tot ca. 40cm hoog. De stelen ontspringen vanuit wortelstokken.
De stengels zijn gewoonlijk rood en de bladeren breed eirond. Typisch voor deze soort is dat de bladeren gerangschikt zijn in kransen van 4 bladeren.
De bloemen zijn erg klein en geplaatst in de oksels van de bladeren. Het aanhangsel van de meeldraad is korter dan dat van de (gewone) lidsteng.
De soort komt alleen voor in ondiep water van brakwatermoerassen in enkele lokaties in het noorden van IJsland.
Het was lang geplaatst in de familie van de Hippuridaceae, maar meer recente inzichten hebben ertoe geleid de soorten van deze familie onder te brengen in de weegbreefamilie (Plantaginaceae). De IJslandse naam voor deze soort is Flæðalófótur.

Behalve H. vulgaris (de gewone lidsteng) en H. tetraphylla (de vierbladerige lidsteng) is er ook een tussenvorm op IJsland gevonden met de naam Hippuris lanceolata, de zesbladerige lidsteng. Deze heeft bladkransen van 6 en de bladeren zijn breder dan die van de gewone lidsteng, maar smaller dan die van de vierbladerige lidsteng. De bloemen lijken het meest op die van de vierbladerige soort. Het wordt gevonden in zowel zoet- als brakwaterboerassen. Op dit moment (2022) is nog niet bekend of het een hybride is of een echte soort. De IJslandse naam voor deze vorm is Lensulófótur.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Lijst van de weegbreefamilie

Lijst van de weegbreefamilie

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  in English

Natuur van IJsland Site  English