FLORA van IJSLAND elementen: Ligusticum scoticum, Schotse lavas, zeelavas

Ligusticum scoticum; De Schotse lavas (ook bekend als zeelavas) is een overjarige relatief hoge kruidachtige soort. Het kan tot circa 60cm hoog worden. Levenskrachtige planten hebben een nogal struikachtig uiterlijk.
  - De bloeistelen zijn sterk gegroefd, vaak/meestal roodgekleurd. De bladschedes zijn ook rood-achtig. De bladeren lijken wel wat op het zevenblad omdat beide bladeren hebben die 3-tallig zijn. In de Schotse lavas zijn echter alle drie 1e-orde bladsegmenten opgesplitst in 3 blaadjes. Bij het zevenblad zijn de laterale segmenten meestal opgesplitst in 2 blaadjes. Ook de bladvorm verschilt: in het zevenblad zijn de toppen toegespitst, niet zo in de Schotse lavas.
  - De bloeiwijzes zijn zoals je die kan verwachten van een lid van de schermbloemenfamilie. De schermen hebben onderin lijnvormig-achtige schutblaadjes.
  - Het is een natuurlijk voorkomende soort op IJsland, zij het dat het niet erg veel voorkomt. Het groeit langs de kustgebieden. Het kan goed tegen zilte winden maar is erg gevoelig voor begrazing en vogels bij klifkustenbroedgebieden.
  - Het is lid van de schermbloemenfamilie (Apiaceae, voorheen Umbelliferae). De IJslandse naam is Sæhvönn.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere schermbloemigen en klimopfamilieleden

Andere schermbloemigen en klimopfamilieleden

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English