FLORA van IJSLAND elementen: Myosotis arvensis, akkervergeet-mij-nietje

Myosotis arvensis; Het Akkervergeet-mij-nietje is het meest algemene vergeet-mij-nietje van IJsland. Het groeit in relatief droge gebieden in graslanden en heides. Het komt wat meer voor op gronden die door menselijke aktiviteiten zijn beïnvloed maar het wordt ook veel gevonden in natuurlijke gebieden. In vergelijking tot andere vergeet-me-nieyjes heeft het middelgrote bloemen (4-5mm). Andere vergeet-mij-nietjes op IJsland zijn:

Myosotis scorpioides; Moerasvergeet-mij-nietje) groeit op natte gronden langs rivieren. Het is een gïntroduceerde soort. Het kan herkend worden aan de beharing van de kelk: Deze heeft alleen aangedrukte haren maar geen uitstaande haren. Alle andere vergeet-me-nietjessoorten op IJsland hebben wel afstaande haren. Daarnaast heeft het ook de grootdte bloemen (7-8mm).

Myosotis stricta; Stijfvergeet-mij-nietje heeft zeer korte steeltjes onder de bloemen / vruchten. De vruchten staan langs de steel naar boven gericht. De bloemetjes zijn erg klein (kleiner dan 2mm). Het groeit voornamelijk op droge gronden en is vrij zeldzaam (komt vooral voor in het noorden en noord-westen).

Myosotis discolor; Veelkleurig vergeet-mij-nietje is vrij zeldzaam. Het kan herkend worden aan de combinatie van verschillende bloemkleuren: wit, gelig en blauw. Ook deze heeft kleine bloemetjes (2-3mm). Het is alleen gevonden op een paar plaatsen in ZW IJsland.


Vergeet-mij-nietjes zijn lid van de ruwbladerigenfamilie (Boraginaceae).

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Overige dicotyle soorten

Overige dicotyle soorten

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English