FLORA van IJSLAND elementen: Populus trichocarpa, zwarte balsempopulier

Populus trichocarpa; De zwarte balsempopulier is een - naar IJslandse begrippen - hoge boom (20m. of meer, in de USA 50m.) dat overal op IJsland aangeplant is. Daardoor kan je deze boom overal aantreffen in bebouwde gebieden. Het is een oorspronkelijk Amerikaanse soort.
  - De bladeren zijn eliptisch van vorm - ca, 15cm lang - met fijn-getande bladranden. Ze zijn glanzed aan de bovenkant en mat aan de onderkant; onbehaard, de bladstelen enigszins kort behaard. De bladstelen zijn rond (afgeplat in P. tremula).
  - De bloemen zitten in katjes. Het is normaal tweehuizige soort, dwz een boom heeft of mannelijke of vrouwelijke katjes. Het duurt ongeveer 10 jaar voordat de boom katjes gaat vormen.
  - Als gezegd, het is wijdverbreid aangeplant en algemeen rond woonkernen en boerderijen, in parken e.d. Daarnaast verwildert de soort op ruderale terreinen en langs wegen.
  - Het is lid van de Salicaceae, de wilgenfamilie. Op IJsland worden verschillende namen gebruikt - de meest voorkomende zijn de Balsam√∂sp en Alaska√∂sp.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Lijst van houtige planten (Angiospermen)

Lijst van houtige planten (Angiospermen)

 Druk op foto voor volledige foto

Focus op bladeren

Herlaad eerste foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  in English

Natuur van IJsland Site  English