FLORA van IJSLAND elementen: Potamogeton natans, drijvend fonteinkruid

Potamogeton natans; Het drijvend fonteinkruid is een waterplant dat stengels kan vormen tot 1m lengte - of korter afhankelijk van diepte water.
  - Fonteinkruidsoorten kunnen verschillend gevormde ondergedoken en/of drijvende bladeren hebben. Sommigen hebben alleen ondergedoken bladeren. Het drijvend fonteinkruid lijkt alleen drijvende bladeren te hebben. Dat is schijn: de ondergedoken bladeren hebben geen bladschijf maar alleen (lange) bladstelen. De drijvende bladeren zijn elliptisch gevormd, 4-9cm lang. Karakteristiek is dat zij vaak enkele centimeters onder de bladschijf een knikje hebben. De bladstelen kunnen ook lang zijn. Aan de voet van de bladsteel bij de stengel zijn er steunblaadjes die tot 17cm lang kan worden. Deze hebben twee nerven.
  - De bloemen zijn geplaatst in een aarachtige bloeiwijze die net boven het wateroppervlakte uitstijgt. De eigenlijke bloemetjes zijn klein.
  - Het is nogal zeldzaam op IJsland. Het wordt op diverse plaatsen aangetroffen in alle laaglanden. Het groeit in plassen en waterwegen.
  - Het is lid van de Potamogetonaceae, de fonteinkruidfamilie. De IJslandse naam voor deze soort is Blöðkunykra.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Lijst van waterplanten

Lijst van waterplanten

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  in English

Natuur van IJsland Site  English