FLORA VAN IJSLAND elementen: Ranunculus auricomus, Gulden boterbloem

Ranunculus auricomus; De Gulden boterbloem is behoorlijk zeldzaam op IJsland. Het wordt alleen verspreid gevonden in enkele kuststreken in het oosten en nog enkele vindplaatsen in het noorden en noord-westen. Het kan gemakkelijk overzien worden omdat het sterk lijkt op de algemeen voorkomende scherpe boterbloem (Ranunculus acris). Het verschil zit vooral in de bladeren:
  (1) De grondbladeren zijn bij de gulden boterbloem nauwelijks ingesneden waar die bij de scherpe boterbloem al vanaf de de ondersten al diep ingesneden zijn. Ook vallt op dat de grondbladeren bij de gulden boterbloem snel verwelken als de bloeistelen tot ontwikkeling komen. De stengelbladeren bij de gulden boterbloem transformeren snel van diep ingesneden bladen met relatief brede blaadjes tot bladeren met lijnvormige blaadjes. Bij de scherpe boterbloem blijven de bladeren ongeveer gelijk.
  (2) De schutbladeren onder de bloem en zijn relatief klein bij de scherpe boterbloem maar lang lijnvormig (gelijk de bovenste bladeren) bij de gulden boterbloem.
Nog een opmerking over deze twee foto's van deze soort die ik in 2011 gemaakt heb. Ze waren in een rotsholte van een waterval. Ik voelde onmiddelijk dat deze boterbloem apart was.......... Voor degenen die geïnteresseerd zijn: ik heb de GPS gegevens van deze vindplaats.
Het is lid van de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere ranonkelfamilie soorten

Andere ranonkelfamilie soorten

 Press on photo for full size

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English