FLORA van IJSLAND elementen: Veronica anagallis-aquatica, blauwe waterereprijs

Veronica anagallis-aquatica; De blauwe waterereprijs is een meerjarige kruidachtige plant die overwintert met knoppen onder water. Het kan 50cm hoog worden.
  - De stengels en bladeren zijn kaal behalve de bloeias en bloemsteeltjes; zij hebben kleine klierhaartjes. De bladeren zijn heldergroen gekleurd en eirond tot breed eirond van vorm. Zij kunnen maximaal 8cm lang worden.
  - De bloemen zijn rose tot lichtblauw van kleur en hebben fijne donkerblauwe/paarse aderen. In de keel van de buisbloemetjes is een paarse en of witte band. Net als de meeste andere ereprijssoorten is er één paar tegenoverliggende kroonslippen waarbij er één kroonslip groter is en de ander kleiner is dan de kroonslippen van het andere paar tegenoverliggende kroonslippen. De blauwe waterereprijs is de enige ereprijssoort op IJsland die tegenovergestelde bloeitakjes heeft, elk ontspringend vanuit de bladoksels van één van de tegenovergestelde bladeren.
  - De planten groeien in thermisch warm water. De soort is erg zeldzaam en komt alleen voor op enkle lokaties in het zuid-westen. Eén ervan ligt bij een druk bezocht toeristisch gebied.
  - De soort is lid van de Plantaginaceae, de weegbreefamilie. In het verleden werd zij beschouwd als lid van de Scrophulariaceae, de helmkruidfamilie maar genetisch onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat ereprijssoorten tot de weegbreefamilie horen. De IJslandse naam voor deze soort is Laugadepla.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Lijst van de weegbreefamilie

Lijst van de weegbreefamilie

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  in English

Natuur van IJsland Site  English