FLORA van IJSLAND elementen: Viola palustris, moerasviooltje

Viola palustris; Het moerasviooltje is een algemeen paarsbloeiend viooltje. Het heeft egaal bleek-lila bloemetjes met donkere aderen. Andere min of meer algemene viooltjes op IJsland zijn:
* Viola epipsila - het veenviooltje. Dit viooltje lijkt sterk op het moerasviooltje. Het groeit vooral in de Noord-Oostelijke gebieden van IJsland op nogal droge gronden. Het is iets hariger maar de beste kenmerk om het te onderscheiden van het moerasviooltje zijn de schutblaadjes op de bloemstelen boven de helft van de steel waar het moerasviooltje deze ongeveer op de helft geplaatst zijn. Beide hebben ronde bladeren.
* Viola canina -het hondsviooltje. Deze heeft minder rondere maar meer hartvormige bladeren. De bloemen zijn tamelijk donkerblauw met een witte keel met daarin paarse aderen.
* Viola tricolor -het driekleurig viooltje. Deze heeft smallere gekartelde bladeren met grote steunblaadjes, maar de gele vlek in het midden van de bloem met daaromheen een witte / lichte zoom is karakteristiek. Het is de wilde vorm van veel van de tuinplantviooltjes.
Zij zijn allen lid van de viooltjesfamilie (Violaceae).

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere viooltjes

Andere viooltjes

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English