FLORA VAN IJSLAND elementen: Carex saxatilis, rotszegge

Carex saxatilis; De rotszegge is een middel-grote zegge die tot 35 cm hoog kan worden. De bladeren ontspruiten vanuit korte wortelstokken.
  - De plant heeft open pollen aan de basis. De bladeren zijn bootvormig met ruwe randen die vaak omgeslagen zijn. Het onderste schutblad (net onder de onderste aar) is ongeveer half zo lang tot bijna zo lang als de bloeiwijze. Echter, soms heeft het een weinig vruchtbare bloeiwijze met maar één vrouwelijk aar - dan kan het onderste schutblad veel korter zijn.
  - De bloeiwijze bestaat uit een mannelijk bovenste aar met daaronder een aantal vrouwelijke aren. Maar als gezegd, soms maar één vrouwelijke aar. De vrouwelijke aren zijn donker: zowel de kafjes als de urntjes zijn donkerbruin tot zwart. De vrouwelijk bloemen hebben 2 stempels. De vruchten (urntjes) zijn in tegenstelling tot de meeste 2-stempelige zeggen met aparte vrouwelijke/mannelijke aren niet lensvormig maar meer bolvormig. De urntjes hebben korte maar duidelijke snavels.
  - Het is een vrij veel voorkomende soort op IJsland. Het groeit op natte en vochtige bodems en vochtige stenige bodems. Ze komen vaker voor op hogere gebieden.
  - De rotszegge (Carex saxatilis) is lid van de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De IJslandse naam is Hrafnastör.

Carex saxatilis is één van drie zeggesoorten op IJsland met nagenoeg zwarte aren. De een is   Carex atrata. Deze heeft echter geen gescheiden mannelijke en vrouwelijke aren. De ander is  Carex lyngbyei. Deze heeft vrouwelijke op langere omlaaghangende stelen met smallere puntige schubben die nog een heldere (rossig-groene) middenstreep hebben.

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

Andere cypergrasfamilie soorten: zeggesoorten

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English