FLORA VAN IJSLAND elementen: Eleocharis palustris, Gewone Waterbies

Eleocharis palustris; De Gewone Waterbies is de grootste van alle waterbiezensoorten op IJsland. Het is langer dan 20 cm soms zelfs tot 70 cm lang. Karakteristiek hebben waterbiezen de bloeiwijze geplaatst aan de top van de stengel en ontbreken vaak echte bladeren. Ze groeien in zeer natte omstandigheden - vaak in ondiep water. Om de andere waterbiezen van IJsland te herkennen heb ik hieronder een sleuel:

Eleocharis palustris - Gewone Waterbies: Het is de grootste waterbies (20 to 70 cm hoog)
Eleocharis uniglumis - Slanke waterbies: lijkt veel op E. palustris (wordt ook wel gezien als een ondersoort: E. palustris ssp. uniglumis). Het is iets kleiner maar het onderscheidende verschil zit hem in het schutblad onder de bloeiwijze: deze omcirkelt de stengel volledig bij de slanke waterbies en omcirkelt de stengel maar voor de helft in de gewone waterbies.
Eleocharis acicularis - Naaldwaterbies: Een heel kleine soort niet langer dan 5 cm. In tegenstengel tot andere waterbiezen heeft deze soort ook gras-achtige blaadjes aan de basis van de plant.
Eleocharis quinqueflora - Armbloemige waterbies: ongeveer 15 cm hoog. Zoals de naam al zegt zitten er maar weinig bloemetjes in de bloeiwijze (3 tot 7 bloemen, gewone en slanke waterbies hebben altijd meer dan 10 bloemen in de eindstandige aar).
Trichophorum cespitosum in Nederland ook bekend als Scirpus cespitosum - (Noordse) Veenbies: Ook ongeveer 15 cm lang. Deze plant heeft een aantal schubben (schedes) rondom de stengel waarvan de laatste uitgroeit in een gras-achtig blaadje (nog geen foto). Deze soort vormt dichte pollen.

Waterbiezen zijn lid van de cypergrassenfamilie ook wel zeggenfamilie (Cyperaceae).

  Terug naar de start-overzicht pagina voor planten

  Terug naar de home page

Een beknopte inleiding over IJslandse planten
Tekst & foto's: Dick Vuijk - tenzij anders aangegeven
Andere cypergrasfamilie soorten (excl. zeggesoorten)

Andere cypergrasfamilie soorten (excl. zeggesoorten)

 Druk op foto voor volledige foto

 

 

 

 

Natuur van IJsland Site  In English

Natuur van IJsland Site  In English